van zetmeel tot cocktail

van zetmeel tot cocktail

Tijdens de interne Nolet distillery workshop – van zetmeel tot cocktail – heeft Barsupport een cocktail workshop mogen verzorgen waarbij de gasten diverse cocktail bereidingstechnieken konden ervaren en leren. Waaronder het toepassen van keukentechnieken in de cocktailbereiding zoals; breaking, cutting bruisig, chopping. Een nieuwe cocktail trend voor de thuissituatie… We...
Hacienda Lowlands

Hacienda Lowlands

Lowlands zit er weer op voor dit jaar. Mocht je er bij zijn geweest, dan kan het haast niet zijn dat je de Hacienda hebt gemist: Het huis van de goede rum en fijne muziek waar iedereen dag en nacht welkom is om legendarische te beleven. De Hacienda kun je...
lili marleen 'a late valentine'

lili marleen ‘a late valentine’

Berlijn 1929… De eerste wereldoorlog is voorbij en dankzij Amerikaanse financi√´le hulp kan er uitgebreid worden gefeest en gevierd. De Weimar-republiek is in volle gang. Roerige tijden van 1000 meningen en voorkeuren zijn een bron van inspiratie in een tijd zonder Social media. Feesten, kunst, muziek en vermaak vol gewaagde...
SuperTrash modeshow 'Big Bang, the Rise of Woman'

SuperTrash modeshow ‘Big Bang, the Rise of Woman’

Als SuperTrash een modeshow organiseert, dan weet je dat het iets groots gaat worden. Dat was 25 januari 2014 ook zeker het geval; SuperTrash showde haar AW2014 collectie in de Sugar City in Halfweg vlak buiten Amsterdam. Onder de gasten waren natuurlijk de BN’ers als Renske Kroes, Fred van Leer,...
Calvin Klein underwear

Calvin Klein underwear

Op 21 november 2013 worden de Bijenkorf filialen in Amsterdam en Den Haag feestelijk verlicht voor Kerst en Sinterklaas. Dit gebeurt tijdens het Turn of The Lights festival, dat dit jaar nog groter is dan voorgaande jaren, waarin het evenement ruim 10,000 bezoekers trok. De bijzondere onthulling van de feestverlichting...
Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Birthday Bash Wat 150 jaar geleden begon met zo’n feestje, is uitgegroeid tot een wereldberoemd rummerk dat altijd aanwezig is op de meest legendarische avonden. Om dat te vieren, gaf Bacardi zijn 150 jarig bestaan kick-off event. Juni 2012; het was een knallende birthday party in Amsterdam, locatie Het Sieraad....
The Gangwayclub

The Gangwayclub

Toen Godfried van der Lucht (De oprichter van Venuez in Nederland en Belgié) Barsupport benaderde met de vraag of wij iets moois konden doen tijdens Veneuz 2010 in de Cruise Terminal Rotterdam, hoefden wij niet lang na te denken! Godfried had een bijzonder plek voor ogen en vond net als wij dat...
Wereld Museum

Wereld Museum

Het Wereldmuseum Rotterdam heeft een uitgebreid overzicht aan collecties, activiteiten en tentoonstellingen. Daarnaast is het een prachtige evenementenlocatie. Bakken vol kritiek kreeg directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum, toen gesproken werd over een evenement. Te commercieel, de kunst wordt verkwanseld en de dreiging van een zogenaamd ,Cafeum. Wat daar mis mee is...
Geschiedenis

Geschiedenis

Waar het allemaal begon. _Het verhaal van Barsupport kan niet verteld worden zonder melding te maken van Wolfgang Bartos, vader van Barsupport’s Creative Head Ian Bartos. Wolfgang bouwde een rijke historie op in de cocktailbranche. Hij was een van de grootste mensen in het vakgebied, met veel opgedane ervaringen op...

Flair

Tom CruiseFlair – noun (World English Dictionary)

1. Natural ability; talent; aptitude

2. Instinctive discernment; perceptiveness

3. Stylishness or elegance; dash: to dress with flair

Flair is een natuurlijke expressie van vakmanschap. Flair, ook wel ‘extreme bartending’ genoemd, is bartending met service en vermaak voor gasten door verbazingwekkende handelingen uit te voeren met bar tools, drankflessen en ingrediënten.

… Barsupport begrijp heel goed het begrip flair bartending. Deze expertise gaat terug vanaf 1999 waarbij Ian Bartos, co-founder/eigenaar van Barsupport, naast klassiek bartending ook het flair bartending zijn eigen maakte. Door heel veel passie, energie en jaren van trainingen te stoppen in zijn kennis en techniek. Zodat hij, naast vele nationale en Europese titels te behalen, zich kon matchen aan de wereld-top in 2003. Voor flair bartending op het evenementen, neem contact op.

 

Flair bartending als onderdeel van hospitality

In hospitality wordt flair gebruikt als een toevoegde waarde aan service, in de vorm van entertainment. Het is de bedoeling dat de totale belevenis die een gast ervaart, verhoogd wordt. Het uitoefenen van flair bartending als vak moet daarom in balans zijn voor de gast. Zowel de service als de entertainmentwaarde van flair moeten op elkaar afgestemd zijn. De ultieme barbeleving kan pas bereikt worden als alle aspecten van de bar, bartending, mixology en flair in harmonie zijn met elkaar; net als dat er voor een goede cocktail een eendracht van ingrediënten nodig is.

 

De oorsprong van flair bartending

De vroegste documentatie van flair bartending dateert uit het begin van de negentiende eeuw, toen de term nog niet bestond. Jerry Thomas, bekend als de grondlegger van mixology, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van cocktails in de negentiende eeuw. Jerry, ook wel genaamd “the Professor”, is een van de eerste bartenders die flair bartending introduceerde. De meest bekende verhalen gaan over de Blue Blazer: een hot toddy die werd gemixt, door blauwe vlammen van hete whiskey van beker tot beker te laten stromen.

Flair bartending is populair

Hoewel flair bartending dus al zo’n 150 jaar bestaat, werd het fenomeen pas echt populair na de lancering van de film Cocktail met Tom Cruise in 1988 (ja, je kent ‘m vast wel). De kunst van flair is niet iets dat je snel even leert, maar iets wat je jezelf eigen maakt door hard te trainen en te werken. Het kost dus best veel moeite. Tegenwoordig is er veel vraag naar bartenders met flair vaardigheden en zijn er vele mogelijkheden voor cursussen en trainingen.

 

Exhibition flair en Working flair

Er zijn in het algemeen twee vormen van flairbartending: ‘exhibition flair’ and ‘working flair’. Heb je wel eens een flair choreografie gezien van enkele minuten, tijdens een wedstrijd of in een YouTube filmpje? Dit betreft meestal exhibition flair. Hierbij worden vaak moelijke stunts uitgevoerd, met als doel de flair vaardigheden van de bartender te vertonen. In deze vorm worden grotendeels alleen maar flessen gebruikt en er worden vaak riskante trucs uitgevoerd. Tegenwoordig valt exhibition flair niet meer onder het hospitality concept maar draait het vooral om meedoen aan competities.

Check voor meer info over onze vriend Christian Delpech op christiandelpech.com

Flair als servicegerichte hospitality

Working flair is in essentie de kunst van flair bartending op de werkvloer. Het omvat veel meer handelingen met bartools en ingrediënten en minder riskante kunstjes. In tegenstelling tot exhibition flair gaat het in working flair niet zozeer om het tentoonstellen van vaardigheden, maar om het versnellen van service en het entertainen van gasten. Zo voldoet deze vorm van flair nog steeds aan de servicegeoriënteerde gastvrijheid.

Nicolas Saint-Jean is in de True Originals een master op het gebied van workingflair
Meer over flair klik hier voor de World Flair Assosiation

Previous postThe Dylan Amsterdam Next postHospitality
Comments

GET CONNECTED