van zetmeel tot cocktail

van zetmeel tot cocktail

Tijdens de interne Nolet distillery workshop – van zetmeel tot cocktail – heeft Barsupport een cocktail workshop mogen verzorgen waarbij de gasten diverse cocktail bereidingstechnieken konden ervaren en leren. Waaronder het toepassen van keukentechnieken in de cocktailbereiding zoals; breaking, cutting bruisig, chopping. Een nieuwe cocktail trend voor de thuissituatie… We...
Hacienda Lowlands

Hacienda Lowlands

Lowlands zit er weer op voor dit jaar. Mocht je er bij zijn geweest, dan kan het haast niet zijn dat je de Hacienda hebt gemist: Het huis van de goede rum en fijne muziek waar iedereen dag en nacht welkom is om legendarische te beleven. De Hacienda kun je...
lili marleen 'a late valentine'

lili marleen ‘a late valentine’

Berlijn 1929… De eerste wereldoorlog is voorbij en dankzij Amerikaanse financi√´le hulp kan er uitgebreid worden gefeest en gevierd. De Weimar-republiek is in volle gang. Roerige tijden van 1000 meningen en voorkeuren zijn een bron van inspiratie in een tijd zonder Social media. Feesten, kunst, muziek en vermaak vol gewaagde...
SuperTrash modeshow 'Big Bang, the Rise of Woman'

SuperTrash modeshow ‘Big Bang, the Rise of Woman’

Als SuperTrash een modeshow organiseert, dan weet je dat het iets groots gaat worden. Dat was 25 januari 2014 ook zeker het geval; SuperTrash showde haar AW2014 collectie in de Sugar City in Halfweg vlak buiten Amsterdam. Onder de gasten waren natuurlijk de BN’ers als Renske Kroes, Fred van Leer,...
Calvin Klein underwear

Calvin Klein underwear

Op 21 november 2013 worden de Bijenkorf filialen in Amsterdam en Den Haag feestelijk verlicht voor Kerst en Sinterklaas. Dit gebeurt tijdens het Turn of The Lights festival, dat dit jaar nog groter is dan voorgaande jaren, waarin het evenement ruim 10,000 bezoekers trok. De bijzondere onthulling van de feestverlichting...
Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Birthday Bash Wat 150 jaar geleden begon met zo’n feestje, is uitgegroeid tot een wereldberoemd rummerk dat altijd aanwezig is op de meest legendarische avonden. Om dat te vieren, gaf Bacardi zijn 150 jarig bestaan kick-off event. Juni 2012; het was een knallende birthday party in Amsterdam, locatie Het Sieraad....
The Gangwayclub

The Gangwayclub

Toen Godfried van der Lucht (De oprichter van Venuez in Nederland en Belgié) Barsupport benaderde met de vraag of wij iets moois konden doen tijdens Veneuz 2010 in de Cruise Terminal Rotterdam, hoefden wij niet lang na te denken! Godfried had een bijzonder plek voor ogen en vond net als wij dat...
Wereld Museum

Wereld Museum

Het Wereldmuseum Rotterdam heeft een uitgebreid overzicht aan collecties, activiteiten en tentoonstellingen. Daarnaast is het een prachtige evenementenlocatie. Bakken vol kritiek kreeg directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum, toen gesproken werd over een evenement. Te commercieel, de kunst wordt verkwanseld en de dreiging van een zogenaamd ,Cafeum. Wat daar mis mee is...
Geschiedenis

Geschiedenis

Waar het allemaal begon. _Het verhaal van Barsupport kan niet verteld worden zonder melding te maken van Wolfgang Bartos, vader van Barsupport’s Creative Head Ian Bartos. Wolfgang bouwde een rijke historie op in de cocktailbranche. Hij was een van de grootste mensen in het vakgebied, met veel opgedane ervaringen op...

Tequila & Mezcal

Soort: distillaat van gistsiroop (pulque), gemaakt van de Blauwe Agave (Agave Tequilina)

Smaak: een uitgesproken smaak en geur, die je niet snel vergeet.

Kleur: van kleurloos tot goud.

Herkomst: Mexico.

Blauwe AgaveProductiewijze: de Blauwe Agave vrucht wordt na 8 tot 12 jaar geoogst, in 2 tot 4 stukken gesneden en daarna geroosterd (mescal) of gepureerd en gekookt (tequila). Daarna wordt het mengsel uitgedrenkt tot een sap en met rust  gelaten, zodat het zetmeel omgezet wordt in suiker. Nadat gist is toegevoegd wordt de sap weer met rust gelaten om het te laten gisten. Dan verandert het in pulque en is het klaar om gedistilleerd te worden. De gistsiroop pulque wordt dubbel gedistilleerd in een speciaal soort rechtstreeks verhitte distilleerketel, genaamd alambique. Het distilatieproces verloopt bijna hetzelfde als die van cognac in Frankrijk.

Alcohol percentage: 35-80%.

 

Tequila is een van ’s werelds meest bekende alcohol. We hebben daar veel van aan de VS te danken. Als favoriet in cocktails (zoals in de Margarita) wordt het vooral in Europa nog steeds het meest gedronken als een shot. Het basisproduct pulque stamt af van de rituele drank van de Azteekse indianen, gemaakt van de Agave vrucht. Het had daar echter meer weg van wijn dan van tequila en het alcoholpercentage was niet erg hoog. Toen de Spanjaarden in de 17de eeuw naar Mexico kwamen ontdekten ze de pulque, maar veranderden het recept en gingen het distilleren om een hoger alcoholpercentage te verkrijgen. En dat was de geboorte van tequila! De grote doorbraak voor tequila kwam tijdens het alcoholverbod in de VS (1920-1933), toen grote aantallen tequila over de Mexicaanse grens werden gesmokkeld naar Texas en Californië. Vandaag de dag heeft tequila een reputatie die gelinked wordt met gekke feesten en veel mensen hebben het een keer gedronken om het daarna nooit meer te nemen. Dat is jammer, omdat tequila juist één van de strengste restricties en wetten ter wereld heeft wat betreft het productieproces.

Volgens de Mexicaanse wet moet de tequilapuree (pulque) bestaan uit tenminste 51% sap van de Blauwe Agave vrucht en de overige 49% uit andere suikerbronnen. Deze soort tequila wordt Mixto genoemd. Als tequila van 100% Blauwe Agave sap is, staat dat op de fles.

rupsDus wat is het verschil tussen Mezcal en Tequila? Ze zijn in principe behoorlijk hetzelfde, om niet te zeggen identiek. Maar om een mezcal een tequila te kunnen noemen, moet het gedistilleerd en geproduceerd zijn in het gebied Jalisco en Tamaulipas rond de stad Tequila. Is het buiten dit gebied gemaakt, dan is het een mezcal. En als tequila gemaakt is van andere soorten dan de Agave vrucht, ook dan is het geen tequila maar een mezcal. Dus het verschil zit hem in de distilleerlocatie en de gebruikte ingrediënten. Terwijl tequila streng gecontroleerd wordt, kan mezcal buitengewoon goed zijn of juist absolute rotzooi.

Tequila is direct na distillatie klaar om te drinken als een witte/zilveren (kleurloze) tequila. Als kleurstof (E150) is toegevoegd heet het een gouden tequila. Tequila kan gerijpt worden tot Reposado (3 tot 9 maanden), Añejo (2 tot 4 jaar) en Tequila Commemorative (meer dan 7 jaar).

De reden dat de larv / worm  in de fles zit  ligt op de grens van marketing, verbeelding en smaak, de larv komt voor in de agave plant.

 

:: – Dus, alle tequila is mezcal maar niet alle mezcal is tequila – ::


De meest bekende cocktail met tequila
is de klassieke Margarita, direct gevolgd door de Tequila Sunrise.

Previous postGin Next postWhisky en Bourbon
Comments

GET CONNECTED