van zetmeel tot cocktail

van zetmeel tot cocktail

Tijdens de interne Nolet distillery workshop – van zetmeel tot cocktail – heeft Barsupport een cocktail workshop mogen verzorgen waarbij de gasten diverse cocktail bereidingstechnieken konden ervaren en leren. Waaronder het toepassen van keukentechnieken in de cocktailbereiding zoals; breaking, cutting bruisig, chopping. Een nieuwe cocktail trend voor de thuissituatie… We...
Hacienda Lowlands

Hacienda Lowlands

Lowlands zit er weer op voor dit jaar. Mocht je er bij zijn geweest, dan kan het haast niet zijn dat je de Hacienda hebt gemist: Het huis van de goede rum en fijne muziek waar iedereen dag en nacht welkom is om legendarische te beleven. De Hacienda kun je...
lili marleen 'a late valentine'

lili marleen ‘a late valentine’

Berlijn 1929… De eerste wereldoorlog is voorbij en dankzij Amerikaanse financi√´le hulp kan er uitgebreid worden gefeest en gevierd. De Weimar-republiek is in volle gang. Roerige tijden van 1000 meningen en voorkeuren zijn een bron van inspiratie in een tijd zonder Social media. Feesten, kunst, muziek en vermaak vol gewaagde...
SuperTrash modeshow 'Big Bang, the Rise of Woman'

SuperTrash modeshow ‘Big Bang, the Rise of Woman’

Als SuperTrash een modeshow organiseert, dan weet je dat het iets groots gaat worden. Dat was 25 januari 2014 ook zeker het geval; SuperTrash showde haar AW2014 collectie in de Sugar City in Halfweg vlak buiten Amsterdam. Onder de gasten waren natuurlijk de BN’ers als Renske Kroes, Fred van Leer,...
Calvin Klein underwear

Calvin Klein underwear

Op 21 november 2013 worden de Bijenkorf filialen in Amsterdam en Den Haag feestelijk verlicht voor Kerst en Sinterklaas. Dit gebeurt tijdens het Turn of The Lights festival, dat dit jaar nog groter is dan voorgaande jaren, waarin het evenement ruim 10,000 bezoekers trok. De bijzondere onthulling van de feestverlichting...
Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Birthday Bash Wat 150 jaar geleden begon met zo’n feestje, is uitgegroeid tot een wereldberoemd rummerk dat altijd aanwezig is op de meest legendarische avonden. Om dat te vieren, gaf Bacardi zijn 150 jarig bestaan kick-off event. Juni 2012; het was een knallende birthday party in Amsterdam, locatie Het Sieraad....
The Gangwayclub

The Gangwayclub

Toen Godfried van der Lucht (De oprichter van Venuez in Nederland en Belgié) Barsupport benaderde met de vraag of wij iets moois konden doen tijdens Veneuz 2010 in de Cruise Terminal Rotterdam, hoefden wij niet lang na te denken! Godfried had een bijzonder plek voor ogen en vond net als wij dat...
Wereld Museum

Wereld Museum

Het Wereldmuseum Rotterdam heeft een uitgebreid overzicht aan collecties, activiteiten en tentoonstellingen. Daarnaast is het een prachtige evenementenlocatie. Bakken vol kritiek kreeg directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum, toen gesproken werd over een evenement. Te commercieel, de kunst wordt verkwanseld en de dreiging van een zogenaamd ,Cafeum. Wat daar mis mee is...
Geschiedenis

Geschiedenis

Waar het allemaal begon. _Het verhaal van Barsupport kan niet verteld worden zonder melding te maken van Wolfgang Bartos, vader van Barsupport’s Creative Head Ian Bartos. Wolfgang bouwde een rijke historie op in de cocktailbranche. Hij was een van de grootste mensen in het vakgebied, met veel opgedane ervaringen op...

Vodka

Good TipSoort: distillaat van beslag, gemaakt van rogge, gerst, aardappelen en druiven.  In principe kun je Vodka maken van alles dat zetmeel bevat. En dat biedt distilleerders veel mogelijkheden om te experimenteren. 

Smaak: bekend als de geurloze alcohol en favoriet in cocktails dankzij de eigenschap zich te kunnen mengen met andere dranken. Wodka wordt vaak gezien als alcohol dat een extra kick geeft aan frisdrank. Afhankelijk van het merk, verschilt wodka enorm in smaak. Ook gebruikelijk is het om wodka smaak te geven met bessen, fruit, kruiden en specerijen.
Kleur: kleurloos.
Herkomst: Rusland en Polen.
Productiewijze: d.m.v. destilleerkolommen en filtering, meestal niet onderworpen aan een verouderingsproces.
Alcohol percentage: 38-96%.

Wodka is de belangrijkste basisalcohol in de bar. Met haar zachte, milde smaak zonder afwijkend aroma, is het met vrijwel alles te combineren. En dat maakt het een erg populaire drank in de horeca-industrie, maar net zo goed bij de mensen thuis. Er bestaan duizenden verschillende merken, elk met zijn eigen speciale smaak en distilleerwijze.

vodkaHet begon allemaal in Rusland. Of was het Polen? Dat is een strijd die al zeer lange tijd wordt gevoerd; niemand weet eigenlijk zeker wie nu echt de eerste was. Wat we wel weten is dat wodka in Rusland werd geproduceerd tijdens de 15de eeuw. Maar we weten ook dat landen als Polen, Finland en Zweden niet ver achter lagen.
Hoe dan ook, toen wodka voor het eerst werd geproduceerd, leek het bij lange na niet op de milde, pure wodka zoals we die vandaag de dag kennen. Het stonk waarschijnlijk naar foezelolie (een mengsel van amyl-alcoholen, propanol en butanol Рgevormd uit de distillatie) en had meer weg van een ongerijpte  whisky. Het was in eerste instantie vooral bedoeld voor medisch gebruik en de Russen noemden het Zhiznennia Voda = levenswater. Tijdens de 18de eeuw veranderde de naam naar de kortere versie ‘Vodka’, wat ‘weinig water’ betekent. Het jaar 1870 was een doorbraak voor de wodka. Andrew Albanov uit Sint Petersburg ontdekte de zachtheid die de wodka kreeg, nadat het werd gefilterd door houtskool.

De houtskool zuiverde de wodka effectief en ontdeed het van de vervelende smaak en geur van foezelolie. Deze ontdekking werd snel opgepakt door andere distilleerders en de hit was een feit. Tegenwoordig gebruiken distilleerders verschillende filtertechnieken. Houtskool heeft nog wel de voorkeur, maar ook inventieve manieren en materialen kunnen gebruikt worden, zoals zand, sneeuwkristallen en mos (om maar een paar voorbeelden te noemen).

Vandaag de dag gebruiken we wodka niet alleen als alcoholische drank op zichzelf. Aangezien je wodka kunt destilleren tot een alcoholpercentage van 96%, wordt het ook in ziekenhuizen gebruikt om instrumenten te ontsmetten. Of om het alcoholpercentage in likeuren te verhogen bijvoorbeeld, of zelfs in sommige soorten whisky’s.  Het gebruik van wodka is tevens een geweldige manier om een drankje te verdunnen, zodat een minder harde smaak ontstaat zonder verlies in alcoholpercentage.

Drie van de meest bekende cocktails op basis van wodka zijn de Cosmopolitan, White Russian en Screwdriver.

Previous postL'ecole Rotterdam Store Opening Next postGin
Comments

GET CONNECTED