van zetmeel tot cocktail

van zetmeel tot cocktail

Tijdens de interne Nolet distillery workshop – van zetmeel tot cocktail – heeft Barsupport een cocktail workshop mogen verzorgen waarbij de gasten diverse cocktail bereidingstechnieken konden ervaren en leren. Waaronder het toepassen van keukentechnieken in de cocktailbereiding zoals; breaking, cutting bruisig, chopping. Een nieuwe cocktail trend voor de thuissituatie… We...
Hacienda Lowlands

Hacienda Lowlands

Lowlands zit er weer op voor dit jaar. Mocht je er bij zijn geweest, dan kan het haast niet zijn dat je de Hacienda hebt gemist: Het huis van de goede rum en fijne muziek waar iedereen dag en nacht welkom is om legendarische te beleven. De Hacienda kun je...
lili marleen 'a late valentine'

lili marleen ‘a late valentine’

Berlijn 1929… De eerste wereldoorlog is voorbij en dankzij Amerikaanse financi√´le hulp kan er uitgebreid worden gefeest en gevierd. De Weimar-republiek is in volle gang. Roerige tijden van 1000 meningen en voorkeuren zijn een bron van inspiratie in een tijd zonder Social media. Feesten, kunst, muziek en vermaak vol gewaagde...
SuperTrash modeshow 'Big Bang, the Rise of Woman'

SuperTrash modeshow ‘Big Bang, the Rise of Woman’

Als SuperTrash een modeshow organiseert, dan weet je dat het iets groots gaat worden. Dat was 25 januari 2014 ook zeker het geval; SuperTrash showde haar AW2014 collectie in de Sugar City in Halfweg vlak buiten Amsterdam. Onder de gasten waren natuurlijk de BN’ers als Renske Kroes, Fred van Leer,...
Calvin Klein underwear

Calvin Klein underwear

Op 21 november 2013 worden de Bijenkorf filialen in Amsterdam en Den Haag feestelijk verlicht voor Kerst en Sinterklaas. Dit gebeurt tijdens het Turn of The Lights festival, dat dit jaar nog groter is dan voorgaande jaren, waarin het evenement ruim 10,000 bezoekers trok. De bijzondere onthulling van de feestverlichting...
Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Amsterdam

Bacardi 150 Birthday Bash Wat 150 jaar geleden begon met zo’n feestje, is uitgegroeid tot een wereldberoemd rummerk dat altijd aanwezig is op de meest legendarische avonden. Om dat te vieren, gaf Bacardi zijn 150 jarig bestaan kick-off event. Juni 2012; het was een knallende birthday party in Amsterdam, locatie Het Sieraad....
The Gangwayclub

The Gangwayclub

Toen Godfried van der Lucht (De oprichter van Venuez in Nederland en Belgié) Barsupport benaderde met de vraag of wij iets moois konden doen tijdens Veneuz 2010 in de Cruise Terminal Rotterdam, hoefden wij niet lang na te denken! Godfried had een bijzonder plek voor ogen en vond net als wij dat...
Wereld Museum

Wereld Museum

Het Wereldmuseum Rotterdam heeft een uitgebreid overzicht aan collecties, activiteiten en tentoonstellingen. Daarnaast is het een prachtige evenementenlocatie. Bakken vol kritiek kreeg directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum, toen gesproken werd over een evenement. Te commercieel, de kunst wordt verkwanseld en de dreiging van een zogenaamd ,Cafeum. Wat daar mis mee is...
Geschiedenis

Geschiedenis

Waar het allemaal begon. _Het verhaal van Barsupport kan niet verteld worden zonder melding te maken van Wolfgang Bartos, vader van Barsupport’s Creative Head Ian Bartos. Wolfgang bouwde een rijke historie op in de cocktailbranche. Hij was een van de grootste mensen in het vakgebied, met veel opgedane ervaringen op...

Whisky en Bourbon

WhiskeySoort: distillaat uit rechtstreeks verhitte distilleerketels, gemaakt van graan (mout, tarwe, maïs).

Smaak: aards, rookachtig en soms zoet, variërend van merk tot merk.

Kleur: van goud- tot donkeramberkleurig.

Herkomst: Schotland.

Productiewijze: de methode verschilt per land.

Alcoholpercentage: 40-60%.

 

Whiskey is één van de grootste ‘nipdrankjes’ ter wereld. Perfect in cocktails, maar vooral gemaakt om zo te drinken, met of zonder ijs. De productie- en distillatiewijzen verschillen zoveel dat het niet allemaal bij elkaar beschreven kan worden. Daarom doen we het in delen per land.

De traditionele Schotse whisky is gemaakt van 100% mout en wordt daarom moutwhisky genoemd.

Het distilleren bevat 5 stappen: mouten pureren, gisten, distilleren en rijpen.

Eerst wordt de mout schoongemaakt en voor 2 tot 3 dagen in het water gelegd. Daarna wordt het verspreid over speciale vloeren zodat het gaat groeien; een proces dat tot 12 dagen duurt. De mout wordt regelmatig gedraaid om de groei in toom te houden. Wanneer het begint te groeien, wordt dit gestopt en wordt de mout gedroogd.

Dan is het tijd om de mout te roken. De mate van roken bepaalt de uiteindelijke smaak van de whisky en daarom varieert dit per distilleerder. De Schotse distilleerders  gebruiken turf om de juiste Schotse smaak te krijgen. Wanneer het roken klaar is, wordt de mout gemalen tot een zacht poeder. Er wordt water toegevoegd om een papachtige consistentie  te maken: wort. In dit proces wordt zetmeel afgegeven en omgezet in suiker: alcohol. Na een gisting van 2 dagen is de wort klaar om gedistilleerd te worden ineen rechtstreeks verhitte distilleerketel. Deze ketel wordt gebruikt om zoveel mogelijk smaak uit de wort te krijgen. Vervolgens wordt de wort twee keer gedistilleerd en daarna met rust gelaten om te rijpen.

Dit wordt single malt whisky genoemd.

De tweede soort Schotse whisky is de blended whisky. Een blended whisky is gebaseerd op single malt whisky, maar is ‘uitgedrenkt’ met een neutrale alcohol om de smaak wat af te vlakken. Deze neutrale alcohol heeft een milde smaak en is meestal gedistilleerd van maïs, tarwe of rijst; op dezelfde manier als de distillatie van wodka. Deze zogenoemde graanwhisky wordt gedistilleerd in kolommen. Wanneer graanwhisky wordt gemixt met een single malt whisky, wordt het een blended whisky genoemd. Hoe meer moutwhisky (malt whiskey in het Engels) in de mix, hoe fijner de blended whisky wordt.

Schotse whisky wordt geproduceerd in 4 grote regio’s: the Highlands, the Lowlands, Islay en Speyside.

kaart

 

MapIerse whisky is over het algemeen altijd een mix tussen graan- en moutwhisky.  Het Ierse type whisky wordt 3 keer gedistilleerd en er worden zowel rechtstreeks verhitte distilleerketels gebruikt als distilleerkolommen. Daarna wordt de whisky 5 jaar gerijpt in oude sherryvaten, of soms in oude bourbonvaten.

Het grootste verschil tussen Schotse en Ierse whisky is dat in Ierland de mout gedroogd wordt in ovens gevuld met houtskool, waar het niet in contact komt met de rook. Dit betekent dat de Ierse whisky niet die typisch Schotse, rokerige smaak heeft.

 

Er zijn twee soorten Amerikaanse whisky: Bourbon en Tennessee whiskey.

Het grootste verschil tussen Amerikaanse en Schotse whisky is dat de Amerikaanse versie altijd gedistilleerd wordt in een distilleerkolom (nooit in een rechtstreeks verhitte, koperen distilleerketel) en dat de mout niet in contact komt met rook tijdens het drogen ervan. Amerikaanse whisky’s worden gemaakt van maïs, mout, rogge en graan.

Previous postTequila & Mezcal Next postTriple Sec
Comments

GET CONNECTED